Завдання II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови і літератури 2016-2017 н р

Запишіть словами форму орудного відмінка числівника 7564 (порядкового і кількісного) 2б. Молоко, Львів, стій, шовк, пора, радість, жінка, річ, схід, жовтий, ворона, розгром, додому, спокій, міст. V. Випишіть слова, у яких відбувається чергування о, е з і 4б. II До поданих слів іншомовного походження доберіть українські відповідники 5б. Назвіть автора романсу «Чари ночі», що став популярною народною піснею. Один із українських творів літературознавець В.Панченко назвав «національним хітом».

Назвіть відому пісню Семена Климовського, що стала народною. Виберіть прислівники, від яких можна утворити ступені порівняння. Запишіть. Які прикметники не утворюють ступенів порівняння? Проілюструйте відповідь прикладами.5б.

  • 12.
  • Дід Андрій, повечерявши із сім’єю, сидів ще довгенько на призьбі, покурюючи люльку.
  • Чорнослив, спина, курятина, дочка, зозла, позаочі, вишиванка, ненависть, нарівно, обруч, насухо, будь – де, водночас, казна-коли, дрова.
  • Запишіть речення, розставивши пропущені розділові знаки.
  • «Мій патріотизм – се не сентимент, не національна гордість, то тяжке ярмо» (І.Франко).

15. Д Причаївшись у малині, мене наздогнали бабині молитви. А Кучерявий червень надбіг і не оглядаючись відбігає. Д Передаючись з уст в уста, і, закріплюючись у текстах, мова єднає покоління.

у тебе залишаться яскраві враження надовго.

А Підстрибуючи на вибоїнах ,Юля розгублено озиралася навсібіч (М.Павленко). Сумував каштан, затиснувши у своїх кулачках зеленаві їжачки. Дід Андрій, повечерявши із сім’єю, сидів ще довгенько на призьбі, покурюючи люльку. Він дивився на зорі, міркуючи, яка буде погода.

відпочиваючи в карпатах мені хочеться оздоровитися в соснових лісах

Усе живе ховало у собі багато цікавого, кожен день вражав новими несподіванками. Особливо цікаво було спостерігати читати тут за життям звірят і птахів (І. Багряний). Познач речення з двома дієприслівниковими зворотами.

Завдання II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови і літератури 2016-2017 н. р.

Запишіть речення, розставте розділові знаки, підкресліть головні і другорядні члени речення, надпишіть частини мови. 6б. II.

Дієприслівниковий зворот

Назвіть цей твір і його автора. «Мій патріотизм – се не сентимент, не національна гордість, то тяжке ярмо» (І.Франко). Випишіть слова, у яких кількість букв відповідає кількості звуків.