Арт-терапія: види, методи, ефективність Психологер

Слово “арт” походить від латинського слова “ars”, що означає “мистецтво”. Це слово було вперше використане в Стародавньому Римі та використовувалося для позначення високої майстерності та вправності у будь-якій справі. З часом, термін “арт” почав використовуватися для позначення будь-якого виду творчості, що вимагає витрати енергії та таланту.

Засновником цього напрямку є Адріан Хілл , британський художник, який жив в двадцятому столітті. В кінці тридцятих років в процесі лікування туберкульозу він виявив, що малювання дозволяє йому відчувати себе краще. Візьміть набір олівців, фарб, фломастерів та на білому аркуші намалюйте коло. Інтуїтивно виберіть колір, який вам подобається найбільше, і позначте для себе середину кола.

Зазвичай про кваліфікацію та досвід спеціаліста можна дізнатися з його веб-сторінки чи соцмереж. Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії. Для когось більш ефективними є фарби, тканина та глина, а для когось – олівці, пластилін, створення мандал, ляльок. Для інших більш приємний пісок чи манка, а хтось обирає для себе фольгу та музичну терапію. Немає завдання “намалювати красиво, як художник”.

Коротко опишу історію виникнення та розвитку методу. Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr. Після того, як всі цвяхи забиті, паперовий шаблон видаляють. Потрібно розібратися у своїх бажаннях і планах на майбутнє – створіть колаж. Є невдоволення життям – зробіть репродукцію картини. Якщо маєте фобію або невмотивований страх – в’яжіть макраме, створіть аплікацію із тканинних клаптиків.

арт що це

Арт-терапія надає простір для появи ідей, розкриття творчого потенціалу та прийняття себе. Не існує правильного алгоритму, тому роботи дитини не оцінюються, а разом з дитиною аналізуються. Найлегший спосіб підтримати свої психологічне здоров’я – звернутися до http://newindustryarts.com/2010sep.html сучасних технологій. Запропонуйте дітям взяти журнал та вирізати ті картинки, що впали на око. А потім вони можуть зробити імпровізований колаж власних емоцій. Спочатку пацієнти можуть нервувати або надмірно критично ставитись до того, що вони створюють.

З нею можуть мати взаємини, як чоловіки, так і жінки. Контрацепція має одне ім’я, однак буває різною. У резиденції є можливість експериментувати, шукати і створювати нове.

Таким чином, «лікувальна творчість» – незамінний метод корекції різних розладів і станів, який довів ефективність і тривалий результат впливу, що радує та захоплює дітей. Ізотерапія – терапевтична робота з малюнком, в основі якої лежить принцип впливу кольору на психіку. Так, працюючи з певним кольором, можна аналізувати психологічний стан дитини та згодом коригувати емоційний фон. Робота буває індивідуальна та групова, по чітко заданими правилами або малюнок спонтанний. Театральні постановки на різну тематику сприятливо впливають на пам’ять, волю, уяву, почуття, увагу та мислення. У спектаклі можуть обіграватися ситуації з життя учасника групи, його взаємини та конфлікти з іншими людьми.

Позитивний вплив арт-терапії

Головні цілі арт-терапії – розкриття внутрішнього світу людини і створення максимально сприятливих умов для гармонізації особистості. Тому так важлива активність самої людини, бажання зануритися в світ творчості, відчути, як розкривається свідомість під впливом образотворчої діяльності, танцю та музики. Психологам важливо нагадувати пацієнтам про те, що вони можуть помилятися, малювати, ліпити недостатньо добре, відповідати невпопад і так далі. Самим пацієнтам також варто нагадувати про це якомога частіше. Один з основних плюсів арт-терапії, на мій погляд, полягає у включенні тіла та дихання до арт-терапевтичного процесу. А зараз особливо важливо не втрачати зв’язок із тілом, уникати думок, тривог, від «голови» до чуття, заземлятися, відчувати опори.

Арт – що це таке? Значення слова, визначення, походження, переклад

Це включає гарантію тиші та приватності, а також зручне розташування матеріалів та меблів. Арт-терапевти часто допомагають клієнтам знаходити та використовувати метафори та символи у своїй творчості, щоб полегшити самовираження та розуміння складних почуттів та ідей. Робота з тривимірними матеріалами, такими як глина чи пластилін, дозволяє людям розглянути свої почуття та досвід під різними кутами. Поєднання мистецтва, науки і технології робить арт-терапію ще більш ефективною та доступною, що дозволяє їй позитивно впливати на дедалі більшу кількість людей.

В процесі вони вчаться отримувати задоволення від власної діяльності , приймати себе і свої недоліки, вихлюпувати негативні емоції, що призводить до поліпшення їх ментального здоров’я. А якщо хочеться пов’язати з арт-терапією свій професійний шлях, я рекомендувала б Московський центр арт-терапії — там можна повчитися в Олександра Івановича Копитіна, маестро арт-терапії в СНД. Для тих, кому близький онлайн-формат є чудова школа Art Psy School, де я веду один з курсів. У школі часто проводяться марафони, створені задля знайомство з методом. Можна самостійно створити колаж “Моє місце сили”. Мета вправи – створити умову саморозкриття дітей. Психолог просить дитину заплющити очі і уявити дуже красиву квітку.

Це може включати більше курсів, програм сертифікації та навчальних програм. Літнім людям арт-терапія допомагає покращити пам’ять, моторику та настрій. Вона особливо корисна для людей, які страждають на деменцію або хворобу Альцгеймера. Дослідження, проведене у Військово-медичному університеті США, показало, що ветерани, які страждають на ПТСР, виявили зниження симптомів та покращення загального добробуту після участі в арт-терапії. Арт-терапія визнана ефективною формою психотерапії, що застосовується для поліпшення психічного здоров’я та благополуччя. Численні дослідження показали, що вона допомагає людям впоратися з широким спектром проблем, включаючи стрес, тривогу, депресію, травму, втрату та хворобу.

Раніше цей напрямок частіше застосовувалося в індивідуальній роботі з пацієнтом. Його часто застосовують для допомоги маленьким дітям , оскільки їх малюнки можуть розповісти про самопочуття не менш, а то й більше, ніж їх поведінку. Арт-терапія вважається одним з найбільш ефективних методів лікування психічних розладів. Цей напрямок здатне допомогти людям будь-якого віку, навіть дітям раннього дошкільного віку, оскільки його легко адаптувати.

Іноді практикується спільне створення малюнка кількома людьми. Арттерапевт звертає увагу на зміст, способи вираження, колір, форму, композицію, розміри, на деталі та особливості, що повторюються в різних малюнках одного клієнта. Арт-терапія відіграє важливу роль у процесі фізичної та психологічної реабілітації. Наприклад, для людей, які відновлюються після травми або хвороби, вона може бути ефективним способом покращення моторики, посилення мотивації та підняття настрою.