Глобальні безпекові, політичні, економічні тенденції у світі та їхній вплив на Україну в 2023 році УССД

Якщо вони раптом вирішать не допомагати нам, уряд просто не зможе як слід фінансувати війну, не кажучи вже про різноманітні соціальні видатки. НБУ не прогнозує розвиток військової ситуації, але має базувати свій прогноз на певних припущеннях, які є важливими для економіки. Оновлений прогноз НБУ базується на припущенніПрипущення не є прогнозом НБУ. Водночас на їх основі побудований макроекономічний прогноз, що завдяки ЗСУ безпекова ситуація в Україні буде поліпшуватися. Зокрема, очікується повноцінне відновлення роботи великих чорноморських портів із середини 2023 року. Також передбачається подальше надходження значних обсягів міжнародної фінансової допомоги.

Збільшується й кількість вакансій, хоча значно повільніше. Як наслідок, за оцінками НБУ, до кінця року безробіття знижуватиметься повільно, а реальні зарплатиНомінальні зарплати – це виплати працівникам у грошовій формі. Зміна номінальних зарплат, скоригована на рівень інфляції, – реальні зарплати. Однак, з поліпшенням безпекової ситуації стан ринку праці поліпшуватиметься в наступні роки.

Актуальна інформація про вплив глобальних криз на економіку

9 березня різко впала ціна на нафту через відмову Росії зменшувати її видобуток. Саудівська Аравія на знак протесту проти такої позиції Росії обвалила ціну на нафту. Слідом за нею різко впали економічні індекси в усьому світі. Станом на 13 березня ціна на нафту все ще залишалася низькою — марки WTI та «Brent» торгуються на рівні відповідно 21,3 і 34,3 долара. За даними Всесвітньої ради з туризму і подорожів (станом на кінець лютого 2020) втрати тільки туристичної галузі складуть близько 22 млрд дол., найбільше постраждає Китай, де туризм складає 11 % економіки.

Новини партнерів

За попередніми підрахунками станом на травень 2020 року економіка Іспанії втратить до 12 % ВВП. Станом на 28 лютого 2020 року індекс Лондонської фондової біржі опустився на 13 % з початку тижня. Сукупна вартість британських компаній впала на £200 млрд. До 23 квітня вісімдесят країн світу звернулися до МВФ за економічною допомогою, щоб уникнути дефолту. Дійсно, війна – це дуже високий рівень невизначеності щодо подальшого розвитку подій.

Підписуйтесь на свіжі новини:

Але, як звертають увагу оглядачі, мінне забруднення вже є величезною проблемою для галузі і залишатиметься такою впродовж багатьох років. При цьому впродовж багатьох років українська металургія була лідером українського експорту, і лише нещодавно поступилася аграрному сектору. І додає, що пристосування до графіків відключення електроенергії, а то й до її відсутності стали справжнім викликом для бізнесу та населення. І цей виклик “буде з нами щонайменше до квітня-травня”. Як підрахували у Центрі економічної стратегії (ЦЕС), таке падіння буде найбільшим річним падінням за всю історію української незалежності. Ми досліджуємо державні політики та впливаємо на них, щоб допомогти країні досягнути стійкого та інклюзивного економічного зростання.

Українець Ігор Радівілов виграв “золото” на Чемпіонаті Європи зі спортивної гімнастики

Проте наступного року очікується певне пожвавлення ринку праці. Підприємства потроху розширюватимуть діяльність, а отже шукатимуть нових спеціалістів і пропонуватимуть їм дещо вищі зарплати. За прогнозом Міжнародної асоціації повітряного транспорту , опублікованим наприкінці листопада 2020, авіакомпанії отримають збитків на 38 млрд дол. Ринок авіаперевезень вийде на рівень 2019 року лише десь в 2024 році. Японські фондові ринки кілька разів переживали спад через коронавірус (в тому числі 27 січня 2020).

Китай, який до війни був споживачем українських товарів №1, за час війни опустився на 4 місце, а його частка в загальному експорті України знизилася вдвічі — з 11,8% до 5,3%. Попри певне відновлення економіки в останні місяці, ринок праці залишається дуже кволим. Кількість резюме на сайтах пошуку роботи значно перевищує кількість вакансій.

Це стримуватиме подорожчання кредитів та стимулюватиме кредитування. Такі кредити, наприклад, отримували аграрії для проведення посівної. Також очікується запуск програми пільгового кредитування на придбання житла. В Ефіопії з огляду на прогрес мирних переговорів можна очікувати певного замороження конфлікту в Тиграї. Однак невирішеність його причин робить ймовірні наступні гарячі фази, починаючи з середини 2023 року року. У Карабасі наразі відсутні сигнали про досягнення принципових домовленостей між сторонами. Поки у процесі врегулювання та в політичних розкладах присутня москва, конфлікт тією чи іншою мірою зберігатиметься.

Гострота політичної боротьби в процесі зміни влади була не менша, якщо не більша, ніж у 1990—1994 рр. І наслідки впливу політичної кризи цього періоду теж негативно вплинули на економіку країни. Темп приросту ВВП знизився у 5 разів і становив всього 2,7% проти https://www.6264.com.ua/list/447697 12,1% у 2004 р. Знизилась також динаміка основних економічних показників. Промислове виробництво зросло всього на 3,1 відсотка, сільське господарство залишилось на рівні 2004 р. Найбільше знизились темпи приросту внутрішніх інвестицій — з 28% у 2004 р.

Тому такого нищівного впливу на економіку він не справив. Після нього показники по більшості галузей досить швидко відновилися до докарантинного рівня. Це стосується і цін на нерухомість, і кількості вакансій, і рівня заробітної плати, і роздрібної торгівлі, і товарообороту, чеків тощо. 14 квітня 2020 лоукостер «Wizz Air» повідомив про скорочення штатів через пандемію коронавірусу. Компанія планує скоротити 1000 працівників, а також планує поступово, до кінця 2023 року, повернути 32 старих літаки лізингодавцям. Станом на квітень авіакомпанія працює лише на 3 % від об’ємів до пандемії.

Крім того, блокада Чорного моря серйозно ускладнила експортЕкспорт – постачання та продаж товарів чи послуг за кордон. Аграрної та металургійної продукції (це основна група товарів, які експортує Україна). У результаті інвестиції в економіку зменшилися, нові проєкти були призупинені. Як підрахували у R&D центрі YouControl на основі відкритих даних за січень-жовтень 2022 року, український експорт становив лише дві третини від довоєнних обсягів (67,7%). За умов війни українські виробники змогли продати за кордон продукції на майже 37 млрд доларів. Загалом, за оцінками Київської школи економіки, тільки прямі втрати від початку російського вторгнення – житлових будинків, промислових підприємств, інфраструктури – становлять майже 136 млрд доларів. Експертні оцінки того, наскільки глибоким буде падіння української економіки за підсумками цього року дещо різняться, але усі вони перевищують 30%.

17 березня уряд Франції оголосив, що чекає на падіння ВВП у 2020 році на рівні 1 %. Уряд збирається виділити для підтримки бізнесу 300 млрд євро. У кінці лютого, після спалаху епідемії коронавірусу було скасовано багато відвідань Італії з туристичною метою. Було повідомлено про збитки 200 млн дол тільки через відміну бронювання італійських готелів у березні 2020. 8 квітня 2020 року Іспанія за кількістю інфікованих обігнала Італію і вийшла на перше місце у Європі.