Хронологія Основних Подій Історії України Алатир

1924 — II з’їзд Рад СРСР, що затвердив Конституцію СРСР. 1917, 27 лютого — перемога Лютневої демократичної революції. Державний переворот, що фіксував поразку революції 1905—1907 pp. 1864 — земська, судова та шкільна реформи у Росії. 1861, лютий — царський маніфест про скасування кріпосного права в Росії. 1856 — «Похід у Таврію за волею» — масове самовільне переселення селян Катеринославщини та Херсонщини.

важливі історичні події в україні

Прийняття Верховною Радою Закону “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні”. Приєднання України до Болонського процесу (реформування вищої освіти). Прийняття Верховної Радою України Закону “Про громадянство України”. Прийняття закону “Про економічну самостійність УРСР”. Перші альтернативні вибори до Верховної Ради УРСР.

Українські Землі У Складі Великого Князівства Литовського Та Інших Держав (друга Половина Xiv – Середина Xvi Ст)

1996, 28 червня — прийняття Верховною Радою України Конституції України. 1993, 2 липня — схвалення Верховною Радою України «Основних напрямків зовнішньої політики України». 1992,15 січня — ухвала указу Президії Верховної Ради України про Державний гімн України (затверджено мелодію М. Вербицького «Ще не вмерла Україна»). 1991, 1 грудня — проведення референдуму про незалежність України. 1991, 20 вересня за рішенням Верховної Ради України КДБ УРСР був реорганізований у Службу національної безпеки України (СНБУ). 1961, січень — суд у Львові над членами Української робітничо-селянської спілки (УРСС), створеної Л.

Битва При Шрусбері

Між СРСР і Польською республікою укладено договір про радянсько-польський кордон. В Мукачеві І з’їзд делегатів народних комітетів Закарпатської України ухвалив маніфест про возз’єднання Закарпатської України з УРСР. Завершення https://pravda.if.ua/doggy-dollars-czikavyj-igrovyj-proyekt-na-temu-tvaryn/ визволення України від німецько-фашистських окупантів. Включення Південної Бессарабії і Північної Буковини до складу УРСР. Договір про дружбу та кордони між Німеччиною та СРСР та таємні протоколи до нього.

Підписання “Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією”. Радянські спецслужби провели масові політичні арешти, ув’язнивши багато провідних діячів національно-культурного відродження. Українець П.Попович здійснив космічний політ навколо Землі. Вихідця з Житомирської області С.Корольова призначено генеральним конструктором космічних апаратів. Підписано договір та протокол до нього про вихід Закарпатської України зі складу Чехословаччини та про її возз’єднання з радянською Україною. Участь української делегації в роботі установчої конференції ООН.